Choose Language:

call us:  +30 2108655979    email us:  This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

10 Aug 10 August 2021

4ο Ετήσιο ROAD SHOW για την Ασφάλεια και Συνεργασία

Δείτε το Roadshow ΕΔΩ

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος συμμετείχε ως επίτιμος ομιλητής στο «4ο ROAD SHOW για την Ασφάλεια και Συνεργασία», που διοργανώνεται από την «Ελληνική Ένωση για την Ατλαντική και Ευρωπαϊκή Συνεργασία» (Greek Association for Atlantic and European Cooperation – G.A.A.E.C.), η οποία έλαβε χώρα την Τετάρτη 7 Ιουλίου 2021, στη Λέσχη Αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων (ΛΑΕΔ).

Τιμητικά το ετήσιο ROAD SHOW άνοιξε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ με την ομιλία του με θέμα «Ο Ρόλος των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων ως Παράγοντα Σταθερότητας και Ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο και οι νέες Διατλαντικές Σχέσεις από Στρατιωτικής Πλευράς.»

Ο Πρόεδρος του G.A.A.E.C. κ. Θεοδόσιος Γεωργίου συντόνισε την εκδήλωση, την οποία και προλόγισε μαζί με την κ. Δέσποινα – Ινώ Αφεντούλη, ανώτατο στέλεχος στην Διεύθυνση Δημόσιας Διπλωματίας του ΝΑΤΟ, και την κ. Αλίκη Μητσάκου Πρόεδρο της WIIS – HELLAS (Γυναίκες για την Διεθνή Ασφάλεια – ΕΛΛΑΣ).

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ αφού ευχαρίστησε την «Ελληνική Ένωση για την Ατλαντική και Ευρωπαϊκή Συνεργασία» για την τιμητική πρόσκλησή της, έκανε μία γενική τοποθέτηση για τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, αναφέρθηκε στο σύγχρονο περιβάλλον ασφαλείας και τα χαρακτηριστικά του, καθώς και στις απειλές και τις προκλήσεις που η Ελλάδα και οι Ένοπλες Δυνάμεις (ΕΔ) της αντιμετωπίζουν.

Αναφέρθηκε στο ρόλο της Τουρκίας στο μεταναστευτικό ειδικά σε ότι αφορά στην κρίση του 2020 στον Έβρο, καθώς και στον αναθεωρητισμό και στις επιδιώξεις της στην περιοχή σε σχέση με το τουρκικό ερευνητικό ORUC REIS και τις ερευνητικές του δραστηριότητες το δεύτερο εξάμηνο του ίδιου έτους.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις σημαντικές προσπάθειες που κατέβαλαν οι Ελληνικές ΕΔ για την αντιμετώπιση των ανωτέρω προκλήσεων, και που συνεχίζουν να καταβάλουν για την προώθηση της ασφάλειας και της συνεργασίας μέσα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον ΟΗΕ, το ΝΑΤΟ και διάφορες συνέργειες, με σκοπό την ανάδειξη της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Στο πλαίσιο αυτό έκανε εκτενή αναφορά στις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί από το ΓΕΕΘΑ τόσο διμερώς όσο και μέσα από τριμερή και άλλα σχήματα συνεργασιών, για την αναβάθμιση της στρατιωτικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ, το Ισραήλ και την Κύπρο, καθώς και με τις Ένοπλες Δυνάμεις της Αιγύπτου, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Σαουδικής Αραβίας και της Ιορδανίας. Επίσης αναφέρθηκε στην ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας της χώρας μας με τη Γαλλία και τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, καθώς και με το Μαυροβούνιο, την Ιταλία, τη Ρουμανία και τη Σερβία.

Επιπλέον αναφέρθηκε στην σημασία που δίνει η Ελλάδα στο ΝΑΤΟ, επισημαίνοντας την βαρύνουσα σημασία που διαδραματίζει η Βόρειο – Ατλαντική Συμμαχία για την ασφάλεια και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και έδωσε έμφαση στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Χώρα μας καθώς και στην συμβολή της στην ενίσχυση της Συμμαχίας μέσω του έργου του Κέντρου Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ), του Πολυεθνικού Κέντρου Εκπαίδευσης Επιχειρήσεων Υποστήριξης Ειρήνης (ΠΚΕΕΥΕ), του Πεδίου Βολής Κρήτης (ΠΒΚ), του ΝΑΤΟ Rapid Deployable Corps Greece (NRDC-GR) και του νέου Νατοϊκού Κέντρου Αριστείας «Ενοποιημένης Αντιαεροπορικής Αντιπυραυλικής Άμυνας» Integrated Air and Missile Defence (IAMD), στην Κρήτη.

Επιπρόσθετα έκανε μνεία στις αποφάσεις της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής της Συμμαχίας για διευρυμένες πολιτικές διαβουλεύσεις μεταξύ των κρατών-μελών, όταν η ασφάλεια και η σταθερότητα ενός Συμμάχου ή οι βασικές συμμαχικές αξίες και αρχές τίθενται σε κίνδυνο, καθώς και για την περαιτέρω ενδυνάμωση της συλλογικής άμυνας, την ενίσχυση της ανθεκτικότητας κρίσιμων συμμαχικών και εθνικών υποδομών, τη διατήρηση της τεχνολογικής υπεροχής των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ, την εμβάθυνση των εταιρικών σχέσεων και την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής.

Ολοκληρώνοντας, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ τόνισε ότι οι Ελληνικές ΕΔ σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της Κυβέρνησης και τις αποφάσεις της για την ανανέωση του προσωπικού τους, την πρόσκτηση νέων σύγχρονων μέσων, την αναδιοργάνωση στις δομές και την ενεργό συμμετοχή στις συμμαχικές εξελίξεις, ενισχύουν την ικανότητα διασφάλισης της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή ενδιαφέροντος της Χώρας μας, καθώς και των εθνικών συμφερόντων, της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της.

Για να διαβάσετε ολόκληρη την ομιλία του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ πατήστε ΕΔΩ.

 

Archive of G.A.A.E.C.

The old site of G.A.A.E.C. will remain online with the whole archive of our activities. You may visit it at www.archive.gaaec.org

Newsletter Registration

Register here to receive our monthly newsletter

Facebook

weboost logo